V Jungli se neztratily

Michal FlaksaAktuality, Tělesná výchova

Jungle Sport Park v Praze Letňanech hostil 7. 6. semifinále a finále Školního Boulder Poháru, celorepublikové soutěže ve sportovním lezení žáků základních a středních škol. Boulder je disciplína sportovního lezení na umělé stěně. Závodníci lezou v malých výškách bez jištění a případný pád či seskok tlumí měkké doskočiště.

Účastnice krajského kola


Kudy vedla cesta do Jungle? Vedla přes krajské finále, které se uskutečnilo 14. 5. v Plzni v horolezeckém centru V16, kam měla naše škola možnost nominovat 16členné družstvo bez ohledu na výkonnost či zkušenosti se sportovním lezením. Tuto možnost jsme s kolegou Liborem Matouškem využili beze zbytku a dopravili do Plzně početnou lezeckou výpravu děvčat složenou z žákyň prim a sekund. Letošní ŠBP byl určen ročníkům 2011-2014. Po zapůjčení lezeckých bot a rozcvičení začala děvčata zdolávat první výškové metry a postupně sbírala zkušenosti na stěně. Po 90 minutách sportovního zápolení byly odevzdány závodní karty. Odebrali jsme se bez velkých očekávání zato plni zážitků směrem k domovu. Ve skrytu duše jsme s kolegou Matouškem doufali v jedno postupové místo, ale že se do celostátního kola probojují hned čtyři reprezentantky školy, by nás ani v nejdivočejším snu nenapadlo. Kvarteto Markéta Popelková, Magdaléna Fletterová (obě 1.A), Klára Šlajsová, Gia Dinh Linh (obě 1.B) se v konkurenci více než 130 účastníků prolezlo k postupu na celostátní semifinále.

Semifinálového a finálového kola se v Jungli  zúčastnilo 6 krajů (Hl. m. Praha, Středočeský, Pardubický, Plzeňský, Moravskoslezský a Karlovarský). Účast v  semifinále si zajistilo 80 děvčat a 80 chlapců z krajských kol. Museli se popasovat s osmi cestami (bouldery) v časovém limitu 1,5 hodiny, přičemž 8 nejlepších v obou kategoriích postoupilo do finále. Naše závodnice se nezalekly a opakovaně zkoušely štěstí na náročně postavených cestách, avšak brány finále jim zůstaly uzavřeny. Ve srovnání s krajským kolem, jak děvčata sama konstatovala hned zkraje soutěže, byly postavené cesty o poznání těžší. Nejlépe se z naší čtyřčlenné sestavy s bouldery popasovala Markéta Popelková, která se jako jediná pravidelně věnuje sportovnímu lezení. V tvrdé konkurenci si vybojovala krásné 20. místo. Zbylá trojice děvčat se seskupila lehce za polovinou startovního pole. Magdaléna Fletterová obsadila 46. místo, Gia Dinh Linh 48. místo a Klára Šlajsová se umístila na 56. místě. Přihlédneme-li k tomu, že se jmenovaná trojice lezení nevěnuje a že se soutěže v lezení zúčastnila podruhé v životě, zaslouží si obdiv.

Zleva: Klára Šlajsová, Dinh Gia Linh, Markéta Popelková, Magdaléna Fletterová


Všem účastníkům Školního Boulder Poháru děkujeme za reprezentaci školy a kvartetu finalistek gratulujeme ke krásným umístěním v celostátním kole.

Michal Flaksa