Máme umělecké střevo!

Jitka JoanidisováAktuality, Umělecká výchova

V letošním 15. ročníku výtvarné soutěže Máš umělecké střevo? se představili Sára Orsaková a Ella Sudimacová z 5.A a Adina Jačková a Zdeněk Matoušek ze 6. A.

Sára a Ella vystoupily na pódiu jako první a podaly doslova herecký výkon při představení svého projektu nazvaném Vzpomínky.

Adina a Zdeněk se, byť jako nováčci, díky své překvapivě dynamické a suverénní prezentaci před porotou i ostatními studenty v DOXu katapultovali do finále ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze.

Zpracovat téma SÍTĚ originálním a neotřelým způsobem v konkurenci 80 projektů bylo opravdu velkou výzvou. Nebáli se vytvořit neobvykle velkou instalaci (prostorové dílo), která se jen taktak vešla do školní dodávky. Téměř na konci svých fyzických i psychických sil zjistili, že ani samotná instalace (zavěšení) na místě není vůbec žádná hračka. 9. května za pomoci osobních asistentů Veroniky Stejskalové a Barbory Doubravové a ochotné instalační čety z Veletržního paláce nakonec pověsili vše tak, jak mělo být, připojili dva dataprojektory, zapojili prodlužovací šňůry a kabely a připravili zatemnění. Následující den konečně mohli představit svoji performanci s názvem Zauzleno. Kudy ven?. Sami se stali součástí vlastní instalace, vše propojili hudbou, pohybem a mluveným slovem. Od mezinárodní umělecké poroty si vysloužili cenu Za technické a audiovizuální zpracování projektu.

Pokud vás dílo Adiny a Zdeňka zajímá, zdobí světlík v suterénu B 0200 a čeká na vás, až si ho přijdete prohlédnout.

Fotogalerie

Vteřiny před performancí – Lenka Štorková

Videozáznam – sestřih Zdeňka Matouška

Všem výše uvedeným velké díky za reprezentaci školy a velké gratulace oceněným. Jen tak dál! Těšíme se na vaši kreativitu v příštím ročníku.

Lenka Štorková, osobní koučka mladých uměleckých střev