PAŘDON

Rendlová VěraAktuality, Anglický jazyk

Poslední týden ve školním roce 2023/2024 jsme se se studenty našeho gymnázia vydali poznávat krásy dvou hlavních evropských měst Paříže a Londýna. První cesta nás zavedla do francouzské metropole, kde jsme strávili dva dny a obdivovali Eiffelovu věž, galerii Louvre a zámek Versailles. Také jsme si užili plavbu lodí po Seině. Poté nás čekal přejezd do hlavního města Velké Británie. V brzkých ranních hodinách jsme se nalodili na trajekt v přístavu Dunkerque, kde jsme ochutnali pravou anglickou snídani a poté nás už přivítali bílé útesy doverské.

Na cestě do Londýna jsme se zastavili na zřícenině hradu Pevensey, v místě, kde se odehrála slavná bitva u Hastings v roce 1066. Poté jsme se osvěžili na pobřeží městečka Eastbourne v jihovýchodní Anglii a prošli jsme se po slavných útesech Seven Sisters.  Po náročném výšlapu jsme se odměnili pravou anglickou smetanovou zmrzlinou.

Večer jsme byli ubytováni v anglických rodinách a měli tak příležitost si procvičit naše komunikační schopnosti v angličtině a trochu si odpočinout. Následující den jsme se přesunuli na nultý poledník ve slavné Greenwich a lodí po Temži se přeplavili do čtvrti Westminster. Jakým příjemným překvapením pro nás bylo, když jsme zahlédli následníka trůnu prince z Walesu Williama a japonského císaře Naruhita s manželkou, kteří právě projížděli kolem nás, když jsme obdivovali budovy anglického parlamentu a věž se slavným zvonem Big Ben. Sám William nám dokonce zamával. Celý den jsme zakončili jízdou na vyhlídkovém kole London Eye, ze kterého jsme celé město viděli z ptačí perspektivy.

Poslední den jsme strávili v pevnosti Tower, kde jsou uloženy korunovační klenoty britského království a ještě jednou jsme si mohli vychutnat panoramatický výhled z druhého nejvyššího mrakodrapu v Londýně Horizon 22. Stihli jsme i procházku kolem dalších ikonických míst, jakými bezesporu jsou: barokní katedrála sv. Pavla, most Millenium Bridge známý z filmu o Harry Potterovi, slavné shakespearovské divadlo The Globe a další.

Na zpáteční plavbě trajektem z Doveru do Calais jsme si pro změnu mohli vybrat z tradičních britských jídel, např. fish and chips, bramborová kaše s pečeným kuřetem a hráškovým pyré nebo beef casserole – dušené hovězí.

Všichni jsme se vrátili domů plní zážitků a nových poznatků. Máme spoustu krásných fotek, které budeme postupně přidávat.

Rendlová Věra, Jakubíková Michaela, Straková Andrea